História pizze

Pizza je fenomén. A na otázku „prečo“ vám však odpovie každý inak. Najslávnejší pokrm talianskej kuchyne má svoj prapôvod v tzv. Neapolskom koláči. Po stáročia to bola v Taliansku hrubá placka, veľká ako dlaň, len slabo potretá paradajkovou omáčkou – slávnou pizzaiolou. Koncom 50. rokov 20. storočia, keď začali Taliani otvárať svoje typické reštaurácie po celej Európe, začali tiež ponúkať tento Neapolský koláč. Táto talianska špecialita sa vtedy začala prispôsobovať mlsným jazýčkom Európanov. Dnes máme možnosť vybrať si Neapolskú pizzu bohato obloženú najrôznejšími lahôdkami – od zeleniny, hríbikov, syrov, šunky, cibuľky až k darom mora a chilli. Na ochutenie sa používajú rôzne koreniny, z ktorých je najpoužívanejšie oregano. V Taliansku má vraj každý kuchár vlastný recept na prípravu chutnej pizze, ktorú treba podávať teplú – lebo taká je najchutnejšia. Pizza Rímska a Neapolská sa rozpozná podľa váhy a hrúbky.

Pizza sa rozdeľuje do určitých kategórii podľa hrúbky cesta:
Čo je to vlastne tenká a hrubá pizza? 
Čo je Rímska a Neapolská pizza
?

Rímska pizza
Jej pomenovanie je obecne ako pizza Rímska. ( tenká pizza pečená výhradne priamo v peci na drevo alebo el. peci bez formy. )
Rímska pizza je známa pre svoj tenký streda a 
zásadne sa robí z „ľahkého“ cesta
Tenkú pizzu ( Rímsku ) spoznáme tak, že sa horšie berie do ruky.  Koniec pizze - okraj sa musí prelomiť na pol a zmačknúť k sebe potom koniec pizze zostane rovný. Často treba túto ( Rímsku ) pizzu pridržovať druhou rukou.

RÍMSKA pizza, ktorú ponúkame od septembra 2011 je robená z cesta ľahkého teda nezaťažuje organizmus cukrami či cholesterolom.


Neapolská Pizza
Jej pomenovanie je obecne ako pizza Neapolská. ( hrubá pizza výhradne  pečená vo forme v peci. )
Neapolská pizza sa stala obľúbenou pre svoje pohodlné jedenie jednou rukou a väčšiemu objemu na menšej ploche. Hrubšia pizza sa zásadne robí zo stredného či ťažkého cesta.  Jeho korpus je obecne vyšší. Neapolská pizza má výraznejší hrubší stred aj obsah surovín ako pizza Rímska. Hmotnosť jednej pizze dosahuje úctyhodných cca. 800g (podľa typu príloh ) pri tejto veľkosti poteší určite každého milovníka pizze, z hladného urobí sýteho a sýteho donúti sa rozdeliť. Neapolská pizza je bacuľatejšia a sýtejšia.

Neapolská pizza, ktorú ponúkame od roku 1999  je robená z cesta stredného teda nezaťažuje organizmus cukrami či cholesterolom.